Confession: Ik ben hsp

Ik heb laatst een artikel geschreven over het feit dat ik TE perfectionistisch ben. Deze ontdekking was erg confronterend, maar het luchtte enorm op doordat ik wist waar alle ‘klachten’ vandaan kwamen. Ondertussen heb ik nog iets anders over mezelf ontdekt. Ik ben namelijk hsp. Vandaag vertel ik je over hoe ik hier achter ben gekomen, wat het precies is en wat er nu gaat gebeuren. Enjoy!

Net zoals de vorige keer stel ik me best wel bloot en vertel ik een behoorlijk persoonlijk verhaal. Dit werd de vorige keer heel fijn ontvangen en daarom wilde ik jullie nu graag een update geven. Ik heb jullie veel te vertellen en uit te leggen dus laten we lekker beginnen!

Dit ga ik je allemaal vertellen:

 • Wat is hsp precies?
 • De kenmerken
 • Hoe ik erachter gekomen ben
 • En nu?!

Wat is hsp precies?

Ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is hsp. Hsp is een afkorting voor highly sensitive person oftewel hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit. Als hsp’er vang je (onbewust) meer prikkels van alles om je heen op dan de gemiddelde mens. Hoog gevoelige personen hebben dan ook een zeer gevoelig zenuwstelsel.
Bij hsp’ers ontbreekt eigenlijk het selectiefilter waardoor je subtielere verschillen merkt die aan anderen wel voorbijgaan. Dit proces is voor een groot deel onbewust en lichamelijk. Als hooggevoelig persoon kun je deze extra hoeveelheid alleen niet zo goed verwerken en raak je overprikkelt.

Er zijn twee soorten overprikkeling: korte termijn overprikkeling en lange termijn overprikkeling. Deze eerste vorm is bijvoorbeeld dat je je overprikkelt voelt na een groot feest met harde muziek en veel mensen.
De tweede soort is heftiger. Dan ben je eigenlijk iedere dag overprikkelt. Dit kan chronische vermoeidheid, stemmingswisselingen en zelfs een burn-out als gevolg hebben.

Als hsp’er heb je nu eenmaal meer tijd nodig om alle indrukken (lichamelijk, geestelijk en emotioneel) te verwerken. Het lichaam kan op een gegeven moment een signaal aangeven dat het echt te veel is.

Ondanks deze nare gevolgen kan het juist een prachtige eigenschap zijn. Hsp’ers kunnen bijvoorbeeld ook intens genieten en zijn vaak erg creatief.

De kenmerken

Je hebt een voorkeur voor:

 • Stilte en rust
 • Kunst en schoonheid
 • Rechtvaardigheid en respect
 • Bezieling
 • Diepere zaken, zoals je roeping
 • Spiritualiteit
 • Veel dingen. Je hebt een brede belangstelling

Je gedraagt je op een specifieke manier:

 • Je doet creatief, plichtsgetrouw, gewetensvol of perfectionistisch.
 • Je houdt er niet van als er op je vingers gekeken word.
 • Je leert vaak snel
 • Je functioneert het best in je eigen tempo
 • Je doet vaak voorzichtig omdat je snel gevolgen kan overzien
 • In je werk vind je kwaliteit en voldoening net zo belangrijk als je salaris

Je registreert op een specifieke manier:

 • Je hebt oog voor details
 • Je bent je meer bewust van subtiele signalen uit je omgeving
 • Je zintuigen kunnen scherper zijn
 • Je ervaart een gevoeligheid voor paranormale zaken
 • Je ervaart dat je gevoelig bent voor pijn
 • Je kunt sterke emoties ervaren

In jouw relatie met andere mensen:

 • Jee kunt je goed inleven in anderen en weet snel wanneer iemand ergens behoefte aan heeft
 • Je kunt sferen en stemmingen van anderen goed aanvoelen, daardoor kun je mensen makkelijker helpen
 • Een onvriendelijke opmerking kan je snel van streek maken, net zoals je emotioneel kunt worden van een hartelijke opmerking

Innerlijk ervaar je:

 • Een rijke innerlijke belevingswereld
 • Je hebt moeite om in je eigen energie te blijven (je kunt je moeilijk afschermen, waardoor je emoties van anderen op jezelf betrekt, gemakkelijk overvoerd kunt raken door een omgeving met veel indrukken en je hebt snel last van stress.)
 • Je hebt veel tijd nodig om  indrukken/gebeurtenissen te verwerken en bij dit proces ben je het liefst alleen.
 • Je voelt je niet altijd begrepen en daardoor trek je je sneller terug
 • Door je gevoeligheid heb je een lagere eigenwaarde

Hoe ik erachter gekomen ben

Met een hele lieve kennis had ik een fijn en verhelderend gesprek. Zij had mijn eerste persoonlijke verhaal gelezen en herkende hier heel veel in terug. Hier stuurde zij mij eigenlijk een berichtje over en zo begon een fijn en open gesprek. Op een gegeven moment zei ze tegen mij dat ik eens moet googelen op hsp.

Ik wist ook nog niet wat dat was, dus ik zocht het meteen even op. Ik kwam terecht op een site waar alle kenmerken opstonden. Ik zat dit op mijn gemakje te lezen en ik denk dat ik op 1 hand kon tellen waar ik me deels/niet in kon vinden. Met tranen in mijn ogen zat ik te lezen wat er in dat artikel stond. Wat was dat een fijn moment. Eindelijk werd verwoord waar ik nu al een veel te lange tijd tegenaan liep..

De volgende dag is ze ook meteen een boek dat ze over hsp had liggen komen brengen. Ik ben er al in begonnen met lezen. Het is echt heel fijn!

En nu?!

Ik merk dat ik niet langer wil afwachten. Ook wil ik niet naar een psycholoog. Ik heb er met mijn persoonlijke medische geschiedenis al heel veel versleten en dat ben ik nu een beetje zat. Verder is het ook niet zo dat ik nooit praat. Ik praat veel met vriendinnen, mijn ouders, mijn hele lieve mentor, onze gezinscoach, met lieve kennissen en de leerlingbegeleider van mijn school.

Op dit moment heb ik dus niet zo’n behoefte om te praten. Ik wil gewoon actie ondernemen. Ik wil mijn grenzen ontdekken en mijn valkuilen leren herkennen. Ik wil gewoon doorgaan. Stil staan is geen optie..

Mijn moeder heeft gisteren een afspraak gemaakt met iemand die zeg maar tussen een huisarts en een psycholoog in zit. We hopen dat hij/zij mij misschien kan helpen. We geven wel duidelijk aan dat ik niet kom om te praten, maar dat ik gewoon handvaten nodig heb om verder te kunnen. Daar ga ik volgende week dinsdag heen.

Ik hoop echt dat dit me gaat helpen! Ik voel me op dit moment gewoon echt kut. Ik voel me lichamelijk leeg en op, maar geestelijk druk en onrustig door alles wat ik meemaak. Dit is ongelofelijk vermoeiend..

Dit was weer even een update. Ik hoop dat het niet te lang was hihi. Maar goed, ik vond het fijn dit even kwijt te kunnen. Het even van me af te kunnen schrijven. Ik hoop dat je het fijn vind om te lezen dat ik zo open ben.

Ik hou jullie op de hoogte!

Liefs, Daphne

Q: Ken jij iemand die hooggevoelig is?

Bloglovin’TumblrFacebookTwitterPinterestInstagram

13 gedachtes over “Confession: Ik ben hsp

 1. Vandaagismooi.nl zegt:

  Hey hallo mede HSP!
  Goed dat je een pragmatische instelling hebt, dat scheelt een hoop. Ik ben zelf driekwart jaar terug er achter gekomen en daarna volgde een achtbaan van emoties etc.
  Ik begon ook overal op te letten, wanneer gaat het mis, wat maakt mij gespannen, welke dingen/acites/mensen zorgen er voor dat ik compleet uitgeblust wordt?

  Het heeft dus even geduurd maar inmiddels ken ik mijn grenzen best goed en ik bewaak ze gigantisch. Het zit hem in de kleine dingen, maar als je daar op let dan is alles al makkelijker te behappen. Zo kan het schelen om bijvoorbeeld maar 1 uur op bezoek te gaan bij (drukke) familie, of geen drukke dingen plannen op de zondag omdat maandag de drukte van de school/werk week weer begint. Dat soort dingen.. 😉

  Veel succes en onthoud dat er ook heel veel fijne en mooie dingen zitten aan een HSP zijn. 🙂

 2. Vol Inspiratie zegt:

  Wat supertof dat je dit deelt. Ik vind het altijd erg bijzonder om te lezen hoe mensen achter HSP komen en dit verhaal is extra bijzonder. Waarom? Omdat het bij mij op precies dezelfde manier ging; ik praatte met een vriendin en zo ging er een wereld voor me open. Voelt het als een tegenvaller of als iets bijzonders voor jou? Goed dat je het gelijk aanpakt trouwens! Ik had best wel wat tijd nodig om te verwerken dat ik pas op m’n 21e achter de naam kwam van mijn ‘stickertje’ ofwel hetgeen waar ik al superlang mee worstelde. Maar nu (iets meer dan een half jaar later) ben ik echt blij dat ik niet de enige ben, dat het een naam heeft etc. Er over lezen en met ‘soortgenoten’ praten hielp mij trouwens enorm, wellicht ook wat voor jou 🙂

 3. Monica Sofia zegt:

  Fijn om te lezen.. ik ben zelf ook hoog sensitief en herken veel in je verhaal. Ik lees en hoor veel dat je HS maar als iets positiefs moet zien maar ik vind het alleen maar vervelend. Mijn zoontje is ook hoog sensitief en ik merk vooral voor hem dat het soms wel een worsteling is.

   • Monica Sofia zegt:

    Ja ik denk dat het voor iedereen anders kan zijn. Ik ben een stukje ouder dan jouw en ik heb er mee leren omgaan maar toen ik jonger was heb ik veel verdriet en moeite gehad met veel dingen. Het leven eigenlijk. Maar nu weet ik wel hoe mooi alles kan zijn. Ik geniet iedere dag van mijn zoontje en dat is fijn. Als je echt heel verdrietig bent moet je misschien wel met een professional gaan praten. Als ik nu overprikkeld ben dan moet ik rust hebben. Liefst ga ik dat alleen in bed liggen en iets leuks kijken op tv. Of bloggen geeft mij ook rust. En schoonmaken haha… gek hè. Maar ik kan het niet tegenhouden helaas. Daar heb ik het te druk voor. Ik werk fulltime en dan ben ik ook nog moeder. Dus ik heb vaak dat het mj teveel word. Dan trek ik mij geeoon even terug.

   • Daphne Lippmann zegt:

    Ik snap het. Ik krijg alleen al professionele hulp op meerdere vlakken hihi. Ook mag ik de komende twee weken niet naar school. Ik moet verplicht rust houden, geeft mij de kans om te doen wat ik het allerliefst doe: iedere dag bloggen!

   • Monica Sofia zegt:

    Goed zo. Neem alle rust die je nodig hebt. Het is jouw lijf en je moet er goed voor zorgen. Weet je wat wel zo is… liever maar hoog sensitief dan geen gevoel hebben toch? Ook al is het moeilijk soms. Ik kan echt overal verdriet over hebben maar het word wel wat dragelijke als je ouder word. Wij zien tenminste meer dan vele anderen. Gevoel en veel liefde.

 4. Mariëlle zegt:

  Ik heb er nooit echt aan gedacht maar ik herken toch wel veel dingen eigenlijk. Ik denk ontzettend veel na en trek me ook veel aan van wat anderen doen of zeggen. Ik weet momenteel ook niet wat ik na mijn afstuderen wil doen en dat vind ik heel moeilijk. Ik plan heel veel en ben echt wel perfectionistisch…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s