Confession: Ik verdeel mijn examen over 2 jaar

Hi! Ik heb nu al 2 keer een heel persoonlijk verhaal geschreven en beide verhalen werden heel fijn ontvangen. Daarom heb ik bij het laatste verhaal een nieuwe rubriek opgezet. “Confessions”. Hier deel ik steeds een persoonlijk verhaal en vandaag deel ik mijn verhaal over het feit dat ik mijn examen verspreid over 2 jaar. Enjoy!

Ik ga gewoon lekker beginnen. Ik hoop dat jullie mijn verhaal net zo fijn oppakken, dit is tenslotte mijn verhaal en ik deel dit gewoon graag met jullie. Dus laten we maar gaan beginnen bij het begin!

Klein beetje achtergrond informatie

Na mijn eerste editie van confessions vertelde ik dat ik erachter gekomen ben dat ik hsp ben en daarbij ook nog eens extreem perfectionistisch. Ik heb enorm veel meegemaakt in mijn 17-jarige bestaan. Mijn moeder heeft kanker en mijn vader en ik zijn beiden chronisch ziek. Ik ben in de afgelopen 17 jaar meer dan 20 keer geopereerd. Dit is heel heftig, maar ik heb mezelf in de afgelopen 17 jaar nog nooit écht rust gegund. Dat kon volgens mezelf ook niet, in die tijd dat ik zou rusten zou ik ook nog honderd andere dingen kunnen doen.

Zo heb ik het altijd gedaan, ik stond nooit heel lang stil en ging steeds maar door. Ik riep altijd maar dat alles prima ging. Tot iets meer dan een maand geleden. Toen was de emmer vol. Ik was op, ik kon echt vrijwel niets meer. Mijn lichaam was totaal uitgeput.

Burn-out

Ik heb een burn-out. Dit is al een confession op zich hihi, maar daar gaat het dit keer niet helemaal om. Normaal is het vaak dat je een burn-out krijgt als je volwassen bent en teveel werkdruk/stress hebt. Bij mij ligt mijn burn-out niet aan mijn werk, maar aan dat ik altijd maar door raas en de lat meters te hoog voor mezelf leg. Zo hoog dat ik het überhaupt nooit zal halen. En als ik dat dan inderdaad niet haal, voelt het door mijn perfectionisme alsof ik gefaald heb. Jarenlang heeft zich dit opgestapeld en nu is het klaar. Ik moet echt minder streng voor mezelf zijn en mezelf hier en daar gewoon rust gunnen. Ik zie nu in dat dat kan en dat ik dat ook gewoon nodig heb.

Examens

Maar nu gaan we naar het punt toe waar dit artikel over gaat. Ik zit momenteel in Havo 5, mijn examenjaar. Ik ben dus herstellende van een burn-out en school was echt teveel voor me. Alles was teveel. Nu ben ik sinds ik dit allemaal inzie een maand niet naar school geweest en heb alleen maar uitgerust. Halverwege deze periode zijn we gaan kijken hoe we de druk voor mij konden verminderen. Mijn mentor stelde voor om mijn examen over 2 jaar te verdelen. Dit gaat niet zomaar natuurlijk, maar met mijn achtergrond was het wel mogelijk.

Eerst was ik hier fel op tegen. Dit was niet hoe ik het altijd voor me had gezien, ik wilde mijn examen doen en gaan studeren. Een nieuwe stap zetten. Alleen ga ik nu het tegenovergestelde doen. Ik zet een stapje terug. Voor mijzelf, omdat ik dit nodig heb. Ik ben in gaan zien dat het echt niet langer zo kon. Ik was op en zou op deze manier mijn examens sowieso niet halen. Ik zag in dat het mij rust zou gaan geven als ik in 3 vakken dit jaar examen doe en de overige vakken volgend jaar doe. Mensen van school hebben mij hierbij geholpen, ik ben al deze mensen dan ook super dankbaar. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik me weer goed voel. En ik kan nu (redelijk trots) zeggen dat ik mijn examen over 2 jaar verdeel. En ik schaam me er absoluut niet voor!

Toekomst

Zoals het er nu dus uit zie volg ik ook alleen de lessen van de vakken waarin ik dit jaar examen afleg. Dit zijn Engels, Wiskunde A en Handvaardigheid/Kunstgeschiedenis. Daarbij maak ik ook mijn profielwerkstuk af.
Volgend jaar zal ik examen doen in de vakken Geschiedenis, Economie, Nederlands en Frans. Ik ben erg blij met deze verdeling en ben blij dat ik in deze situatie zit. Ik heb eindelijk rust gevonden!

Dus ja, dit was eigenlijk mijn verhaal. Dit wilde ik graag met je delen. Ik hoop dat je het fijn vond om te lezen en laat me weten of je wil dat ik vaker persoonlijke artikelen schrijf!

Liefs, Daphne

Q: Wat was voor jou een moeilijke keuze in je leven?

Bloglovin’TumblrFacebookTwitterPinterestInstagram

10 gedachtes over “Confession: Ik verdeel mijn examen over 2 jaar

 1. AroundSan zegt:

  Knap dat je er voor hebt gekozen om je exa m’n enjaar op te splitsen. Ik heb ook op de middelbare dat aanbod gekregen, maar helaas was ik té ziek om nog naar school te gaan. Ik ben blij om te lezen dat jij dit gaat doen en je diploma op deze manier toch kan halen! In een heftige situatie zit je. Goed dat je voor jezelf kiest!!

 2. Celinemiene | Een simpele lach maakt je dag. zegt:

  Ik ken het gevoel, maar bij mij is het eerder een depressie. Ik ben volledig gestopt met school na dat ik de vakken verdeeld had en ik de belangrijkste eerst zou gaan doen. Het lukte me allemaal niet meer en gaf het meteen op. Maar nu dat ik al zo’ 2 weken tot rust kon komen is het nog steeds niet beter, of zoals het moet.

 3. artisticstateofmind zegt:

  Wat goed dat je die keuze hebt kunnen maken, heel verstandig ook! Hoe lastig het ook is! Ik moet ook langer over mn opleiding doen en daar baalde ik eerst enorm van.. maar weet je, het is beter zo en ik kan er in principe niets aan doen.

 4. xBYME zegt:

  Wat prachtig geschreven! Ik snap je keuze helemaal en denk dat het ook (zoals het klinkt) een goed idee is. Heel veel succes! ❤
  x Yvon

  p.s. Waar gaat je profielwerkstuk over? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s